КЕРАТОПЛАСТИКА / или какво правим, ако прозорецът се счупи /

Прозорецът е роговицата или поне така я наричат. Роговицата е разположена централно в предната част на окото. Тя е гладка и прозрачна, но при някои заболявания или след травма се замъглява и зрението се нарушава. В определени случаи този проблем се решава като се изважда част или цялата роговица и се замества с корнеална тъкан от донор. Тази операция се нарича корнеална трансплантация. Тя не носи опастност за здравето на приемателя, тъй като донорът е изследван внимателно. Най-честите причини за корнеална трансплантация са:

-Травма на окото

-Очни инфекции

-Кератоконус

Операцията обикновено се извършва под обща анестезия и в болшинството от случаите е успешна. Проблеми могат да се очакват при химично изгаряне на окото, големи травми и сериозни очни инфекции. Добър начин да се предотвратят е като се спазват инструкциите и назначенията на офталмолога след операцията. Ако има разлика в начина по който виждат двете очи, това може да се коригира с очила или контактни лещи.

-----------------------------------------------------------------------

Роговицата е дебела само около 1/2 мм., но има 5 слоя: епител, Бауманова мембрана, строма, Десцеметова мембрана и ендотел. На вид прозрачна, тя всъщност се състои от добре организирани клетки и протеини, няма кръвоностни съдове, но пък е богата на нервни окончания. Тя „се храни” от сълзите и течността в предната камера, разположена зад нея.