Важно като макулата – за макулата

Това драматично заглавие обединява  някои от болестните състояния, касаещи макулата – специалистът по детайлите, както я нарекохме.

Мacular hole

Мacular hole е малка дупчица в макулата. Най-честата причина за макулна дупка са  промените, които настъпват с напредване на възрастта, но също и  травма, някои заболявания и възпаление на окото.
Macular hole обикновено се развива  постепенно и степента в която засяга  зрението зависи от тежестта на  проблема. Крайна степен е пълната  загуба на централно зрение. Поведението също е различно – в някои случаи macula hole зараства спонтанно, в други се налага оперативно лечение.

 

Age-related Macular Degeneration (AMD)

Макулната дегенерация също е свързана с възрастовите очни промени /затова е и наречена Age-related Macular Degeneration (AMD)/, но е нещо различно от Macular hole.  Тя се развива и в двете очи, като най-напред засяга пигментния слой на ретината,  след това дегенеративните промени обхващат цялата ретина и подлежащите съдове. Зрението се влошава в различна степен, в някои случаи четенето и шофирането стават невъзможни. За щастие, в болшинството от случаите не се стига до пълна слепота защото периферното зрение е запазено.

Причини за макулна дегенарация:
-генетични
-възрастови
-хранене
-тютюнопушене
-излагане на слънце

Има два вида макулна дегенарация: влажна и суха.

Влажната е по-честа и води до частична загуба на зрението. Когато се лекува, възможността да прогресира  и премине в суха  форма е значително намалена. Около 10 процента от хората с макулна дегенерация страдат от суха форма.

Сухата форма на макулна дегенарация е сериозно заболяване и влошаването на  зрение е съществено, дори при провеждано лечение. Симптомите са: загуба на централното зрение, изкривени образи, затруднения при четене и фини дейности. Лечението може да забави и предотврати процеса на ослепяване.

Лечението на влажната макулна дегенарация включва антиоксиданти, витамини, цинк.

Сухата макулна дегенарация се лекува:
-с апликация на медикаменти като LUCENTIS, AVASTIN, MACUGEN , обединени под общото название Anti-Vascular Endothelial Growth Factor (Anti-VEGF)
-лазерна фотокоагулация
-фотодинамична терапия /нов вид лазерна терапия, която се прилага в определени случаи, когато е засегнат само центъра на макулата. Лазерът се комбинира с приложението на медикамент, който се активира от светлина.  (Visudyne)
-Витамини и добавки –доказано е, че хората, които се хранят с много плодове и зеленчуци, страдат по-рядко от макулна дегенерация. Добавки като витамини С, Е, бета каротин и цинк забавят развитието й, но не са приложими във всички случаи. Подробностите ще научите от вашия офталмолог.

 
Macular pucker

Най-напред да уточним, че Macular pucker  се различава от гореописаните  макулна дупка и макулна дегенерация.  С годините стъкловидното тяло се свива и придръпва ретината до която е долепено.  Това, може да се каже, е нормално. Понякога, обаче, стъкловидното тяло така се отдръпва от ретината, че предизвиква микроскопична увреда върху нейната повърхност. Започва процес на заздравяване на ретината, като се формира белег, мембрана върху нея. Когато тази ръбцова тъкан се свие, ретината се сбръчква. Тази бръчка на ретината се нарича pucker и  обикновено не се отразява върху централното зрение. Но, когато тази гънка е в областта на макулата, централното зрение е  засегнато.
Мacular pucker обикновено не налага терапия. Капките, медикаментите и хранителните добавки, които помагат в други случаи, при Мacular pucker  нямат ефект, тоест, не могат да променят изкривения образ, предизвикан от това състояние. В редки случаи влошаването на зрението достига до критична точка и пречи на ежедневната активност на пациентите. В тези случаи се налага хирургично лечение

Има и други причини за Macular pucker:
Отлепване на ретината
Възпаления
Диабетна ретинопатия
Травма

Най-честият симптом при  macular pucker  е загубата на зрение. Обикновено е засегнато едното око, но, случва се, процесът  по-късно да се развие и в другото.

.......................................................................................................

За финал ще използвам думите на герой от филма „Анатомията на Грей”, който много сполучливо описва проблемите със зрението си, свързани с макулата:

„....Погледът ми се плъзна към парка пред мен и в далечината видях носени от вятъра листа, тичащи деца, търкалящасе червена топка, излитащо ято скорци.  Покрих дясното си око: листата ги нямаше. Размазани образи на деца, червено петно, липсващи птици. Покрих лявото око: а! Екстаз. Покрих дясното: отчаяние. Екстаз. Отчаяние. И осъзнах, че в момента изживявам перфектното „ин и янг“ съществуване….”
.......................................................................................................

      Очите ни са  изложени на вредните въздействия на околната среда: изкуственото осветление, ултравиолетовите лъчи на слънцето,  телевизионните и компютърни екрани. В комбинация със  свободните радикали,  резултат от метаболитните процеси в клетката, това води до увреждане на очите. На помощ идват антиоксидантите.
Каротиноидите са ефикасни антиоксиданти. Те имат растителен произход и се намират в зеленчуците и плодовете.  

      В групата на каротиноидите важно място заема и лутеинът. Той определя оцветяването на листата и цветовете. Този каротиноид е много важен антиоксидант с детоксикираща роля. Богати на лутеин са тъмно зелените листни зеленчуци като спанака, някои плодове и жълтъка.
Много автори са проучвали връзката между  каротиноидите и  ретината.  Най-важните каротиноиди за ретината са заексантин и лутеин. Заексантинът е необходим за очната макула (жълто петно), а лутеинът е разпределен по цялата ретина.

      При изследването на лутеина е установено, че след внасянето и абсорбцията му в организма, той се натрупва на две места: в макулата и в лещата на окото. Доказано е, че с доза 6 mg лутеин дневно възможността от увреждане на макулата намалява с 43%.