Д-р Веселин Даскалов

Д-р Веселин Даскалов консултира, приема и оперира пациенти в новия Медицински Център "Пентаграм 2012" в гр.София. Центърът разполага с лазер за лечение на глаукомата, вторичната катаракта, зелен лазер за лечение на диабетната ретинопатия, операционен микроскоп Zeiss последно поколение с възможност за видеозаснемане и конферентна връзка, най-модерната апаратура за оперативно лечение не само на катаракта и глаукома, но и за хирургично лечение при отлепване на ретината, диабетна ретинопатия и нейните усложнения, травми на задния очен сегмент със и без вътреочни чужди тела. МЦ „Пентаграм 2012” има договор за работа и с НЗОК.

Д-р Веселин Даскалов

Дипломира се като лекар през 1987г. в Медицинска Академия, гр. София
Специалист по очни болести от 1990г.

Лекарската му практика на специалист обхваща пълния спектър диагностика и лечение на очните заболявания.

Неговото хоби е да оперира.

Прави около 2000 операции годишно.

Пациентите го наричат “Вълшебникът” ... прочетете повече.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

- Д-р Даскалов, кои са най-сериозните очни заболявания при възрастните хора?

- Основните социално значими заболявания на хората в по-напреднала възраст са катарактата, която е проблем на стареенето, глаукомата, късните последствия на диабета. Има и още едно заболяване, което се развива с възрастта. То наистина е бич в социално богатите държави и проблем по принцип на застаряването - сенилната макулна дегенерация. Що се отнася до диоптрите – те също се променят с възрастта. Далекогледството нараства, миопията (късогледството) също, но до един определен период - до 20-те години, след това остава постоянно, а към 40-годишна възраст според пациентите има намаляване на диоптрите. Ние специалистите обаче говорим за лъжлива промяна на диоптрите, защото късогледството си стои - те не виждат надалече без очила, но за близо намаляват. Останалите пък хора, които никога не са носили очила, след 40 години започват да носят. Това е процес - „старческо далекогледство”, с медицински термин пресбиопия, която се коригира с постепенно нарастващи диоптри – на всеки пет години с половин до 60-годишна възраст, когато този процес приключва. И затова на 40 години носим един диоптър очила или изобщо не сме носили, а на 60 – плюс 3.

- Катарактата, или както е известна сред хората с наименованието „старческо перде”, е най-често срещаното и най-разпространеното заболяване. Наистина ли операцията е единственото решение?

- Смешно е да говорим, че катарактата се лекува с капки и с билки . . . прочетете цялото интервю

Creative Commons License