АКО ОПЕРАЦИЯТА Е УТРЕ

Преди операцията ще ви консултира анестезиолог. При посещението си в болницата преди деня на операцията, ще попълните въпросник, който касае вашата медицинска биография. Ако сте диабетик, анестезиологът вероятно ще ви инструктира да пропуснете сутрешната си доза инсулин или таблета. Това се налага поради факта, че вие не трябва да закусвате сутринта преди операцията. Ако операцията ви е по-късно през деня, може да направите лека закуска и да приемете течности, с изключение на мляко. Освен при определени обстоятелства, вие ще трябва да приемете останалите медикаменти, които по принцип вземате сутрин, но с малко вода. Тоест, не трябва да прекъсвате вече установения ежедневен прием на лекарства за сърцето, артериалното налягане или други заболявания. Ако си капвате капки за глаукома, капнете ги и сутринта, в деня на операцията.
Носете широки, удобни дрехи, които се отварят с копчета отпред. Не слагайте грим, оставете в къщи бижутата. Заради медикаментите, които ще получите, не трябва да шофирате след изписването ви от болницата същия ден.

Непосредствено преди операцията ще ви бе постанена интравенозна канюла, през която ще бъдат въведени успокоителни и обезболяващи лекарства. Те ще ви помогнат да се успокоите, но в същото време ще останете будни. По време на операцията може да усещате лек натиск, но не и болка. Няма да виждате инструментите, а само светлина и светли цветове. Почти всички пациенти се отпускат докато трае операцията и слушат приятна музика.

Освен  при определени обстоятелства, вие ще си отидете в къщи още същия ден. След операция по повод катаракта не се налага да променяте начина си на хранене, ежедневната си активност, предпочитаното положение за сън. Може да гледате телевизия и да четете книги. След операцията може да сте сънливи заради приложените медикаменти затова най-добре е да си починете и да подремнете докато премине тяхното действие напълно. Възможно е да нямате ясен спомен за случилото се, затова оставете въпросите, които искате да зададете за контролния преглед на следващия ден. От приложените капки зениците ви ще останат разширени 36 часа и  зрението ви може да е леко замъглено.

За лазерна процедура не се изисква специална подготовка, различна от тази преди рутинен преглед при офталмолог.

 

Очи в очи за очите

Най-скъпите  неща пазим като зеницата на очите си. Освен едно -   най-скъпото ни  -  очите.
Окото е уникален орган, а и най-красивата част от човешкото тяло. Способността да виждаме  е уникална. Благодарение на нея, мозъкът получава четири пети от информацията. Но една трета от хората по света  имат проблеми със зрението.  Ще се изненадате колко много  са причините за влошаването или загубата му. 
Глаукомата, например, е третата най-честа причина за слепота. Тя засяга 60 милиона хора по света, от които 4.5 милиона ослепяват
Диабетната ретинопатия е шеста  в тази черна класация, тя поразява 1.7 милиона души.
250 милиона от хората по света ослепяват или имат проблеми със зрението само защото нямат достъп до офталмолог, чифт очила или операция.
За съжаление, някои от очните заболявания протичат безсимптомно.
Дотук с лошите вести. Добрите новини, за щастие, са повече. Ще спестя думи като бум или революция, изрази като сериозен напредък или мълниеносни темпове. Развитието на офталмологията и офталмохирургията  е впечатляващо. Всичко, което  трябва да направите, е само да преглеждате редовно очите си.

 

 Офталмологът  вижда това, което вие не виждате.
 Опитният  офталмохирург може да направи чудеса.
 Не чакайте очите да ви кажат, че имате проблем.
 Прегледът от офталмолог ще открие болестта  преди  да е станало късно.