CVS / COMPUTER VISUAL SYNDROME /

Ако повече от два часа всеки ден работите с компютър, вече знаете що е то компютърен визуален синдром (CVS), тоест почувствали сте някои от следните симптоми, а, възможно е, и всички:

-Зачервяване и умора в очите

-Двойно или замъглено зрение

-Главоболие

-Трудно фокусиране

-Болка в тила и раменете

Ако трябва да обобщим в едно изречение причините за CVS: дигиталните изображения се различават от напечатаните на лист хартия.

Този синдром обединява симптомите, свързани със зрението, които тревожат 50 до 90 процента от работещите с компютър, а също така и техните шефове – оплакванията са свързани с обща умора, намалена работоспособност и увеличаване броя на грешките при работа.

Какво трябва да направите:

1. Посетете очен лекар за да прегледа очите ви. Трябва да се уточни коя е причината за оплакванията ви - компютърът или заболяване. Идеалният вариант е, ако прегледате очите си преди Вие или Вашето дете да започнете работа с компютър. Вече работите ли 7-8 часа на ден пред монитор, веднъж годишно трябва да посещавате очен лекар.

2. Оптимизирайте осветлението. Една от причините за компютърния визуален синдром е неправилното осветление, както естественото, така и изкуственото. Обикновено става дума за прекалено интензивна светлина, два пъти по-ярка от подходящата за работа с компютър. Поставете пердета или щори, редуцирайте и светлината на осветителните тела. Поставете компютъра така, че да е до прозореца.

3. Намалете блясъка. Блестящите стени и повърхности също се отразяват в компютъра и уморяват очите. Матирани, по-тъмни цветове на стените, специални екрани за мониторите, закритите прозорци, както и очила с антирефлексно покритие могат да помогнат.

4. Ъпгредвайте дисплея. По-просто казано, ако още не сте го направили, подменете демодирания си монитор/CRT с LCD/. Когато го избирате, спрете се на такъв с възможно най-високата резолюция. И по-възможност със сравнително най-големия дисплей /19 инчов диагонал/.

5. Не подценявайте настройките за яркост и контраст. Яркостта трябва да е подобна на заобикалящата ви среда, а контрастът между буквите и фона – голям. Не забравяйте, че големината на буквите и цвета им също трябва да бъдат оптимизирани. Най-добрият вариант е черен текст на бял фон, както и високо контрастните комбинации от цветове / тъмно върху светло/. Избягвайте ниско контрастните текст/фон комбинации, както и шарения бекграунд.

6. Мигайте често..... .....за да предпазите очите от сухота и възпаление. Установено е, че докато са пред компютъра, хората мигат 5 пъти по-рядко отколкото трябва. Очите „изсъхват”. Прибавете и факта, че въздухът в повечето офиси по принцип е сух. „Изкуствените сълзи” са от полза, както и упражнения като това: На всеки 20 минути мигайте 10 пъти, но бавно, все едно че затваряте очи при заспиване.

7. Упражнявайте очите си. За да избегнете умората от продължителното фокусиране, отклонявайте погледа си от екрана на компютъра на всеки 20 минути. Взирайте се в далечен обект навън - това отпуска фокусиращите мускули. Гледайте 10-15 секунди отдалечен обект, след което преместете и фокусирайте погледа си върху близък предмет също за 10-15 секунди /ще намалите риска от т.н. „спазъм на акомодацията” /

8. Time out. Почивайте си по-често. Доказано е, че това увеличава , а не намалява продуктивността ви. Почивайте си активно, като раздвижвате тялото, по възможност и с фитнес упражнения.

9. Преобразете работното си място, променете начина си на работа. Поставете настолната си лампа така, че да не блести върху екрана на компютъра ви. Ако трябва да премествате погледа си непрекъснато от напечатан лист хартия към екрана и обратно, по-добре поставете текста от листа върху половината от екрана. Снабдете се с ергономични офис мебели, изберете подходящата височина на стола. Екранът трябва да е на 20-24 инча от очите ви, а центърът му – на 10-15 градуса под нивото им.

10. Подсигурете още по-голям комфорт на очите си като се посъветвате с вашия офталмолог кога и какви очила или лещи трябва да използвате при работа с компютър...

---------------------------------------------------------------------------------

Наричат Vitamin C и биофлавоноидите Батман и Робин на здравите очи Ако Ви попитат кой витамин е полезен за очите вероятно ще отговорите – Витамин А. Има още един супер герой и това е витамин С. Той прави добрини заедно със своя приятел, биофлавоноидът. Те намаляват риска от катаракта, забавят възрастовата макулна дегенерация, намаляват вътреочното налягане. За съжаление, хората не произвеждат свой собствен витамин C, а и той не се задържа дълго в организма. Така приемането на 60 милиграма на ден от него стават задължителни. Биофлавоноидите помагат за усвояването на витамин C в организма. За благозвучие ги наричат витамин P, но те не са от семейството на витамините.Те са онази съставка на която се дължи цвета на някои от храните и която действа като антиоксидант. Добрата новина е, че са там където е и витамин C, тоест списъкът от неща, които трябва да консумирате, не се увеличава. Цитрусови плодове, тропически плодове, картофи, зелени и червени чушки и зелени листни зеленчуци влизат в този списък. Боровинките, черешите, сливите, гроздето, елдата са богати на биофлавоноиди.